2 marca na słuchaczy radiowej Jedynki czeka kolejny odcinek „Historii z indeksem w tle”. Tym razem będzie o gastronomii na UW.
W najbliższą środę na antenie programu 1. Polskiego Radia dr Robert Gawkowski, który na co dzień pracuje w Archiwum UW, oraz Dorota Truszczak porozmawiają o historii nawyków kulinarnych studentów i pracowników UW. Słuchacze dowiedzą się jak, gdzie i co jadano dawniej podczas przerwy między zajęciami i po nich. Autorzy audycji przypomną m.in. o sławnym uniwersyteckim „Karaluchu” i o XIX-wiecznej „Gospodzie Akademickiej”, w której stołowano się bardzo chętnie. Będzie też o specjalnej publikacji przygotowywanej z okazji jubileuszu 200-lecia UW, czyli „Uniwersyteckiej Książce Kucharskiej”. Całe słuchowisko zapowiada się ze szczyptą dobrego humoru.
Od marca „Historia z indeksem w tle” będzie miała nowy czas antenowy. Emisja odcinka pt. „Uniwerek od kuchni” w środę 2 marca o godz. 20.10.