Europejski Instytut Innowacji i Technologii, działający jako organ Unii Europejskiej, obejmuje sześć Wspólnot Wiedzy i Innowacji (ang. Knowledge and Innovation Community, KIC), w tym EIT Food, którego członkiem jest Uniwersytet Warszawski. Regionalne centrum kolokacji EIT Food powstało w Warszawie przy wsparciu Uniwersytetu Warszawskiego i obejmuje region Europy Środkowo-Wschodniej oraz kraje nordyckie. EIT wspiera projekty mające na celu podnoszenie innowacyjności wybranych sektorów gospodarki europejskiej.

 

18 i 19 września w Bibliotece Uniwersyteckiej oraz na Wydziale Zarządzania odbędzie się wspólne spotkanie sześciu tematycznych Wspólnot Wiedzy i Innowacji organizowane przez EIT Health i EIT Food. W spotkaniu wezmą udział przedstawiciele kilkudziesięciu organizacji z Polski i krajów sąsiednich, reprezentujących sektory nauki, przemysłu oraz organizacji rządowych i samorządowych. Warsztaty dotyczą możliwości zaangażowania się tych podmiotów w działalność EIT w dziedzinach takich, jak: zdrowie, żywność, energia, klimat, surowce naturalne i technologie cyfrowe.
Więcej informacji