6 lutego (czwartek) w Ogrodzie Botanicznym UW odbędzie się debata o przyszłości jedzenia. Temat trzeciego spotkania w ramach cyklu „Klimatyczny Botaniczny” to rolnictwo. Debata będzie okazją do rozmowy o współczesnym rolnictwie i modelu rolnictwa, który będzie najlepszy dla Ziemi i ludzi. Zostaną też poruszone kwestie wytwarzania żywności w perspektywie ekologii i zwiększających się potrzeb żywieniowych całego globu, a także kooperatyw spożywczych i RWS, czyli Rolnictwa Wspieranego Społecznie.
Spotkanie to też okazja do posłuchania ekspertów w dziedzinie rolnictwa. Gośćmi będą: dr hab. Jerzy Kozyra z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach – Państwowego Instytutu Badawczego; Nina Dobrzyńska, dyrektorka Departamentu Hodowli i Ochrony Roślin w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Nina Józefina Bąk, współtwórczyni Kooperatywy Spożywczej „Dobrze”.
Tradycją spotkań w Ogrodzie Botanicznym stał się już ogrodowy ziołowy napar, który pojawi się i tym razem. Aby nie generować śmieci, organizatorzy proszą o przybycie z własnym kubkiem.
Spotkanie połączone z dyskusją odbędzie się 6 lutego o godz. 18.00 w budynku Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Al. Ujazdowskich 4. Wstęp wolny.
Wykłady w ramach cyklu „Klimatyczny Botaniczny” odbywają się raz w miesiącu, od grudnia 2019 r. do czerwca 2020 r. Cały cykl zakończy Warszawski Festiwal Kulinarny zorganizowany w Ogrodzie Botanicznym w czerwcu.