Jakie są dowody na bezpieczeństwo żywności? Na co zwracać uwagę, by sprawdzić jej jakość? Co daje nam pewność, że to, co trafia na półki sklepowe, zostało wcześniej przebadane? Pytań związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności jest wiele. Świadomość i oczekiwania konsumentów wobec produktów stale rosną, ale czy idą w parze ze wzrostem ich zaufania do żywności? Oprócz aspektów jakości i bezpieczeństwa konsumentów coraz częściej ciekawi też odpowiedź na pytanie, jak produkcja żywności wpływa na planetę. Idea zrównoważonego rozwoju wzbudza ich duże zainteresowanie.
Wydział Zarządzania UW wraz z firmą Maspex organizują Forum Konsumenckie EIT Food „Budujemy zaufanie do żywności”. Wydarzenie odbędzie się w formie spotkania online w środę 15 grudnia w godz. 9.00 – 12.30. Wystąpią prelegenci z takich uczelni, jak: Uniwersytet Warszawski, SGGW, AGH oraz z firm: Maspex, TÜV SÜD Polska, IGI Food.
Wydarzenie skierowane jest do: osób zainteresowanych szeroko rozumianym pojęciem żywności; nauczycieli i uczniów – w ramach edukacji na temat żywności; specjalistów i studentów, którzy zajmują się żywnością i odżywianiem; dietetyków, trenerów personalnych, edukatorów żywieniowych; rodziców, aby mogli wspólnie ze swoimi dziećmi rozmawiać o swoim zaufaniu do produktów spożywczych; studentów.