Ogród botaniczny zaprasza na cykl wykładów pod hasłem „Klimatyczny Botaniczny”. Pierwszy wykład już 12 grudnia.
Wygłosi go prof. Jerzy Śleszyński z Wydziału Nauk Ekonomicznych UW. Tematem wykładu będzie marnotrawstwo żywności, które w gospodarstwach domowych staje się problemem przy okazji świąt, np. Bożego Narodzenia. Wykład odbędzie się 12 grudnia (czwartek) o godz. 19.00 w Centrum Edukacji Ogrodu Botanicznego przy Alejach Ujazdowskich 4.
Uczestnicy wykładu zostaną poczęstowani naparem z naturalnych darów Ogrodu Botanicznego (organizatorzy proszą, aby przyjść z własnym kubkiem, żeby nie generować śmieci). Będzie też można otrzymać planer świąteczny, który pomoże zaplanować święta bez marnotrawstwa. W spotkaniu wezmą również udział przedstawiciele Foodsharing Warszawa.
Marnotrawstwo jedzenia pojawia się na poziomie mikro i makro. W Polsce w roku 2012 zmarnowano ponad 6 milionów ton żywności (oznacza to 174 kg na jednego mieszkańca). Gospodarstwa domowe odpowiadały za około 2 mln ton zmarnowanej żywności, a do najczęstszych przyczyn wyrzucania jedzenia należy przekroczony termin ważności oraz zbyt duże zakupy.
Wykłady odbywać się będą raz w miesiącu, od grudnia 2019 r. do czerwca 2020 r. Cały cykl zakończy Warszawski Festiwal Kulinarny zorganizowany w Ogrodzie Botanicznym w czerwcu. Celem wykładów jest włączenie mieszkańców Warszawy w dyskusję nad zmianami klimatu, dlatego wykłady są otwarte dla publiczności – może przyjść każdy zainteresowany kwestią klimatyczną.