Polsko-niemiecka grupa badawcza kierowana przez dr. hab. Bartosza Trzaskowskiego z Centrum Nowych Technologii UW oraz dr. René Franka z Uniwersytetu Technicznego w Brunszwiku odkryła nowe związki chemiczne zawierające atom boru. Wyniki tych prac mogą zostać wykorzystane m.in. do otrzymania całkowicie nowych klas związków, które znajdą zastosowanie w syntezie nowych leków czy przemyśle spożywczym.

Grupa karbonylowa to ugrupowanie zawierające podwójne wiązanie chemiczne pomiędzy atomem węgla i tlenu (C=O). Jest jedną z najczęściej spotykanych grup funkcyjnych, która występuje np. w kwasie octowym, formalinie, acetonie czy wosku naturalnym. Naukowcy z zespołu dr. hab. Bartosza Trzaskowskiego i dr. René Franka postanowili zbadać, czy zamieniając atom węgla w grupie karbonylowej na sąsiadujący z nim w układzie okresowym atom boru, można otrzymać stabilne związki chemiczne zawierające podwójne wiązanie chemiczne pomiędzy atomem boru a tlenu (B=O).

 

Grupa niemieckich naukowców otrzymała nowy związek chemiczny zawierający podwójne wiązania pomiędzy atomem boru i tlenu (B=O), a następnie serię analogów, zawierających podwójne wiązania między atomem boru a innymi tlenowcami (B=S, B=Se oraz B=Te). Drugi zespół, kierowany przez dr. hab. Bartosza Trzaskowskiego, przeprowadził obliczenia chemiczne, które potwierdziły obecność podwójnego wiązania pomiędzy tymi atomami oraz pozwoliły przewidzieć szereg właściwości nowych związków.

 

Nowe związki chemiczne zawierające analogi grupy karbonylowej są bardzo stabilne i pozwalają na łatwą syntezę bardziej skomplikowanych związków chemicznych zawierających atom boru. Odkrycie to otwiera drogę do łatwiejszej syntezy związków chemicznych zawierających atom boru, a także do otrzymania całkowicie nowych klas związków chemicznych, które w przyszłości mogą znaleźć zastosowanie w wielu gałęziach chemii, takich jak synteza nowych leków, materiałów zawierających bor, związków do zastosowań spożywczych czy nowych odczynników do syntezy chemicznej – wyjaśnia dr hab. Bartosz Trzaskowski.

Badania zostały przeprowadzone w ramach grantu Beethoven 2 z Narodowego Centrum Nauki oraz grantów Niemieckiej Fundacji Badawczej i opublikowane w czasopiśmie „Angewandte Chemie – International Edition”. Artykuł można przeczytać na stronie Wiley Online Library >>