Do 12 listopada naukowcy, doktoranci oraz studenci II stopnia UW mogą zgłosić swój udział w „Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg MAKEathon“ – inicjatywie online, która pozwoli na stworzenie nowych pomysłów biznesowych i produktów mogących pomóc w zrównoważonym spożyciu owoców i warzyw m.in. podczas pandemii.
UW jest częścią EIT Food – instytucji Unii Europejskiej, która wspiera innowacje i przedsiębiorczość w Europie. Wspólnota Wiedzy i Innowacji zajmuje się unowocześnieniem sektora żywności. Wspólnotę tworzy 50 partnerów z różnych państw. Są to uczelnie, jednostki naukowe i przedsiębiorstwa, m.in.: Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet Techniczny w Monachium, firmy Robert Bosch, Nestlé, PepsiCo, Siemens czy Sodexo.
„Warsaw 2020 MAKEit Fruit & Veg“ to wydarzenie organizowane przez Uniwersytet Warszawski we współpracy z EIT Food and Institute for Manufacturing Uniwersytetu Cambridge. Owocowo-warzywny hackaton jest inicjatywą o charakterze hybrydowym – przez dwa dni uczestnicy będą mieli okazję poznać nowoczesne rozwiązania podczas serii zajęć online, a następnie przystąpią do zdalnego prototypowania. Będą podzieleni na zespoły, które później zaprezentują wyniki wspólnych działań. Przy wsparciu ekspertów oraz przy użyciu światowej klasy sprzętu przemysłowego high-tech opracowane zostaną prototypy produktów służące zrównoważeniu spożycia owoców i warzyw podczas różnego rodzaju pandemii, w tym COVID-19 oraz zmian klimatu.
Oprócz naukowców, doktorantów i studentów studiów magisterskich w hackatonie mogą wziąć udział pracownicy firm przemysłowych, przedsiębiorcy lub osoby rozważające założenie startupu z zakresu przetwórstwa owoców i warzyw, zakupów czy dostaw świeżych produktów.
Wydarzenie online potrwa trzy dni – 20, 21 i 26 listopada. Aby wziąć w nim udział należy wypełnić formularz aplikacyjny.
W przypadku pytań, szczegółowych informacji udziela koordynator projektu na Wydziale Zarządzania UW – Mansour Esmaeil Zaei mez(at)wz.uw.edu.pl.