Naleśniki ratujące życie, arabska zupa, wegańskie spaghetti – te i kilkadziesiąt innych receptur na ulubione dania studentów Uniwersytetu Warszawskiego można znaleźć w publikacji przygotowanej we współpracy z Uniwersyteckim Centrum Wolontariatu. „Przepiśnik studencki” w wersji polsko-angielskiej dostępny jest online.
Pomysł na projekt „Przepiśnik studencki” pojawił się w Uniwersyteckim Centrum Wolontariatu UW (UCW) wiosną 2020 roku, w czasie trwania pandemii.
Od listopada studenci UW przez kilka tygodni mogli przesyłać swoje ulubione przepisy, wzbogacając je o anegdoty i ciekawe historie z nimi związane. Uczestnicy projektu zostali również zaproszeni na warsztaty kulinarne online, podczas których nauczyli się przygotowywać proste i zdrowe pasty kanapkowe. Efektem przedsięwzięcia jest publikacja kulinarna „Przepiśnik studencki”.
„Przepiśnik studencki”
To zbiór kilkudziesięciu ulubionych przepisów studentów UW. Można w nim znaleźć pomysły na przekąskę, coś słodkiego, dania do przygotowania na szybko oraz wiele innych potraw: wegańskich, wegetariańskich i mięsnych.
Publikacja w wersji polsko-angielskiej jest bezpłatna i dostępna online >>
UCW zachęca do udostępniania publikacji, testowania przepisów oraz dzielenia się zdjęciami przygotowanych dań w mediach społecznościowych z wykorzystaniem oznaczeń i hashtagów:
- Instagram: @ucw_uw,
- Facebook: @UCWUW,
- #przepisnikstudenckiuw #studentcookbookuw #uniwersyteckiecentrumwolontariatu #vcuw.
W najbliższym czasie współautorki „Przepiśnika studenckiego” planują organizację spotkań kulinarnych. Aktualne informacje na ten temat będzie można znaleźć na stronie UCW i w jego mediach społecznościowych.