Przedstawiciele Uniwersytetu Warszawskiego wzięli udział w spotkaniu partnerów należących do Wspólnoty Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności – EIT Food. Odbyło się ono od 21 do 22 lutego w Reading w Wielkiej Brytanii. Reprezentanci UW przedstawili na nim swoje pomysły na przedsięwzięcia, które chcieliby zrealizować w 2019 roku.
EIT Food jest częścią Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii – instytucji Unii Europejskiej, która ma na celu stworzenie w Europie środowiska sprzyjającego innowacyjności i przedsiębiorczości. EIT Food to Wspólnota Wiedzy i Innowacji zajmująca się unowocześnieniem sektora żywności. Tworzy ją 50 partnerów z 13 państw. Są wśród nich uczelnie, jednostki naukowe i przedsiębiorstwa m.in.: Uniwersytet Warszawski, Uniwersytet Cambridge, Uniwersytet Techniczny w Monachium, firmy Robert Bosch, Nestlé, PepsiCo, Siemens, czy też Sodexo.
W Reading grupa reprezentantów z UW uczestniczyła w spotkaniu partnerów EIT Food. UW był reprezentowany przez prof. Dominikę Maison, dziekana Wydziału Psychologii, dr Magdalenę Klimczuk-Kochańską z Wydziału Zarządzania, Małgorzatę Denkiewicz-Kuczewską i Martę Majewską z Uniwersyteckiego Ośrodka Transferu Technologii oraz Pawła Gorę, asystenta na Wydziale Matematyki, Informatyki i Mechaniki.
https://twitter.com/EIT_Food/status/966680057677860864
W 2018 na Uniwersytecie Warszawskim realizowane jest 12 projektów prowadzonych wspólnie z partnerami z EIT Food. Są one związane m.in. z innowacjami, edukacją czy komunikacją. Za ich realizację odpowiedzialny jest Wydział Psychologii, Centrum Nowych Technologii, Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych oraz Wydział Zarządzania. Ich łączna wartość to około 1 mln euro.